Pannacotta med rabarber och jordgubbskompott
Pannacotta:
1/2 vaniljstång, delad på längden
4 dl vispgrädde
2 dl socker
2 gelatinblad
Rabarber-och jordgubbskompott:
1/2 vaniljstång, delad på längden
400 g rabarber (ansad och hackad i mindre bitar)
lite vatten
1 dl socker
1 citrongräs
200 g jordgubbar, kvartade
4 portioner, tillagning 30 minuter + minst 3 timmar i kylen
Dela vaniljstången i två delar samt på längden. Koka upp ena halvan av stången och hälften av fröna tillsammans med grädde och socker. Låt svalna något och ta upp vaniljstången. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten några minuter. Krama ur vattnet och tillsätt bladen i den varma grädden under omrörning. Rör tills gelatinbladen smält. Häll upp vaniljgrädden i fina portionsformar eller glas. Ställ kallt att stelna ett par timmar före servering.
Rabarberkompott: Banka ut citrongräset för att frigöra smak. Koka upp rabarber i lite vatten tillsammans med socker, citrongräs, resten av vaniljstången och -frön. Vänd ner jordgubbarna när rabarbern är sönderkokt. Låt svalna. Plocka upp vaniljstång och citrongräs före servering. Toppa vaniljpannacottan med kompotten och servera genast.
( jag hade inget citrongräs i och det var minst lika gott utan!)