lussekatter

Har precis gjort en sats med lussekatter! smaskigt som attans! (jag har dock ej smakat än)=)

här kommer receptet på dom jag gjorde... väldogt smidig deg va det!!=)

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 150 g smör/ margarin
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella/kvarg (1 %)
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl socker
  • 1 g saffran
  • 1 ägg
  • ev 1 1/2 dl russin
  • ca 16 dl vetemjöl

Till pensling

  • ägg

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet, häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, ca 37˚C. Blanda ner stött saffran i degspadet.
  2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet och kesella, salt, socker, och ägg. Rör tills det har löst upp sig. Blanda ev. i russin.
  3. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.
  4. Arbeta degen några minuter i degbunken. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet. Baka ut den till julkusar, flätor, längder eller julkakor. Lägg bröden på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter.
  5. Pensla dem med ägg.
  6. Grädda små julkusar mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200-225 grader, 15-20 minuter.
  7. Frys de som inte går åt och ta fram vartefter de ska ätas.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0