lussekatter
Har precis gjort en sats med lussekatter! smaskigt som attans! (jag har dock ej smakat än)=)
här kommer receptet på dom jag gjorde... väldogt smidig deg va det!!=)
här kommer receptet på dom jag gjorde... väldogt smidig deg va det!!=)
Ingredienser
Till pensling
- ägg
Gör så här
- Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet, häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, ca 37˚C. Blanda ner stött saffran i degspadet.
- Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet och kesella, salt, socker, och ägg. Rör tills det har löst upp sig. Blanda ev. i russin.
- Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.
- Arbeta degen några minuter i degbunken. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet. Baka ut den till julkusar, flätor, längder eller julkakor. Lägg bröden på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter.
- Pensla dem med ägg.
- Grädda små julkusar mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200-225 grader, 15-20 minuter.
- Frys de som inte går åt och ta fram vartefter de ska ätas.

Kommentarer
Trackback